“Als mensen zich bewuster worden van de natuur om zich heen en actief bijdragen aan haar bescherming, kunnen toekomstige generaties profiteren van een gezond ecosysteem”, zegt Edrieënna Brandao.

De op Curaçao geboren, maar op Sint Eustatius opgegroeide natuurliefhebber presenteert dit jaar de derde Big Live Nature Quiz georganiseerd door de Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA). De quiz wordt op 21 april aan volwassenen en op 22 oktober aan kinderen gegeven.

Dieren-nerd
Edrieënna (27 jaar) houdt heel erg van spreken en onderwijzen. Daarom ziet zij het presenteren van de Big Live Nature Quiz als een leuke manier om haar presentatievaardigheden te trainen. Ook wil ze Caribische inwoners informeren en enthousiasmeren over het lokale natuurbehoud.

“Ik ben altijd een dieren-nerd geweest.”

Hoewel Edrieënna zelf geen werkzame of gestudeerde natuuronderzoeker is, heeft ze wel altijd van de natuur gehouden. “Ik ben altijd een dieren-nerd geweest. Het eerste boek dat ik met mijn eigen geld heb gekocht heette Mammals en die heb ik nog steeds!” Ook vertelde Edrieënna dat ze het heerlijk vindt om naar documentaires van de bioloog David Attenborough te kijken.

Bedreigde diersoorten
De Big Live Nature Quiz heeft elk jaar een nieuw thema. Dit jaar staat de quiz in het teken van bedreigde diersoorten op de Nederlands-Caribische eilanden en de omringende watergebieden. Edrieënna ging ter voorbereiding op de quiz een dagje naar de Diergaarde Blijdorp in Rotterdam. “In de dierentuin kreeg ik een rondleiding en mocht ik allemaal vragen stellen over de verschillende dierensoorten.” Daar heeft Edrieënna geleerd dat de zwarte leguanen gespot op Saba geen varianten zijn van de bekende (groene) Lesser Antillean leguaan. Intussen zijn de zwarte leguanen tot een nieuwe, aparte soort benoemd.

Presenteren als eilandskind
De presentatrice heeft de HAVO op St. Eustatius en het VWO op Curaçao afgerond. Inmiddels rondt ze haar bachelor in Zorg & Welzijn Onderwijs af en kijkt ze ernaar uit meer kennis binnen de sociale wetenschappen op te doen. Opvallend is dat de afgelopen twee Big Live Nature Quizzen (2020 & 2021) werden gepresenteerd door Nederlanders. In tegenstelling tot de vorige presentatoren is Edrieënna een echt eilandskind.

“Diversiteit en inclusie krijgen handen en voeten”

Op de vraag of zij als Statiaanse het belang van milieubescherming beter kan overdragen aan de lokale inwoners zegt zij: “Ik ben blij dat ik als vrouw afkomstig van de eilanden de ruimte krijg bij te dragen aan dit project. Ik hoop dat andere lokalen ook de kans krijgen om hun eigen draai en invulling aan dit soort projecten te geven. Zo krijgen termen als ‘diversiteit’ en ‘inclusie’ pas echt handen en voeten.”

Kids vs. Adults
DCNA wil met de Big Live Nature Quiz zowel de volwassenen als de jeugd op de eilanden informeren over natuurbehoud. Daarom is er zowel een kindereditie als een volwasseneneditie. Edrieënna legt uit dat de presentatie van de quiz aan de twee groepen een andere benadering vereist. “Het presenteren van de Big Live Nature Quiz zal tussen de twee groepen vooral in ambiente verschillen”, vertelt Edrieënna. Ze geeft aan dat het bij de kinderen vooral belangrijk is een veilig klimaat te scheppen met veel aanmoediging, terwijl ze bij de volwassenen – die uit ervaring de quiz vaker maken vanuit een bar met drankjes en collega’s – wat uitdagender en humoristischer kan zijn.

“Ik wil iedereen aanmoedigen mee te doen aan de natuurbehoudsinspanningen op hun eiland. Als het niet lukt mee te doen aan de Big Live Nature Quiz, benader dan de lokale natuurbeheerders en vraag hoe jij kan bijdragen aan een gezond ecosysteem.”

Bekijk vast de promo van de quiz!
Meedoen met de quiz? Check: https://dcnanature.org/quiz/