Wie John-Anthony Loefstop ziet lopen in de binnenstad van Amsterdam, moet twee keer kijken. Wat is hij veranderd sinds de laatste keer dat wij hem zagen bij ons bezoek aan het Anne Frank Huis vorig jaar oktober. Baardje, petje maar vooral die walk; he really blends in! Weg is de schooljongen, hier loopt een student!

Fiets
De 20-jarige student uit Curaçao is ‘helemaal verliefd’ op Amsterdam. Hij studeert er ‘Informatiekunde’ aan het Science Park in Amsterdam Oost. Een Nederlandstalige studie die behalve technisch ook vooral heel maatschappelijk is. Hij springt nog nét niet op de fiets -wel geprobeerd overigens, het litteken heeft hij nog- maar verder is hij op en top een Amsterdammer. Tevreden met zijn studio in Amsterdam Noord.

“Mijn kamer thuis is studieplek voor emergencies only.”

Studieplek
Het begin vond hij niet makkelijk. “Alles is nieuw en het studietempo ligt ontzettend hoog.” Toch haalde hij vrijwel alle vakken in het eerste jaar. Studeren doet hij het liefst in een van de bibliotheken, als het moet in een soort booth, helemaal gefocused. “Mijn kamer thuis is studieplek voor emergencies only.” Legt John uit. “Ik slaap en woon daar en wil de zaken blijven scheiden.”

Zomeravonden
Nu het lang licht is, gebruikt hij de zomeravonden om de stad verder te verkennen. “Dan wandel ik door nieuwe buurten en ontdek ik telkens straten die ik nog niet ken.” Hij is echt een city-person en kijkt zijn ogen uit in wat nu echt zijn thuis is geworden.

“Ik wandel door nieuwe buurten”

Familie
Natuurlijk mist hij het andere thuis. Hij telt de weken tot hij op een verdiende zomervakantie naar Curaçao gaat. ‘Mijn oma, mijn ouders en mijn zus mis ik. We zijn heel close.” Maar zijn hoofd is hier in Nederland en daar gelooft hij in: “Ik ben hier om een leven op te bouwen.”

 

John-Anthony 2e van rechts, geknield vooraan.
John-Anthony 2e van rechts, geknield vooraan. Foto: Olivier Middendorp