Caribische gays en de Amsterdamse Pride:

‘Pride is feesten, connecten en protesteren tegen kleinheid’

door Sam Jones

“Het wordt dansen en feesten en connecten,’’ zegt Eduards Arends (27) met lachende ogen. Milicent (‘Millie) Sof (28) weet nog niet of ze vrij kan maken om naar de botenparade te gaan. En Claudio Fray (29) heeft een nieuwtje: “Dit jaar neem ik mijn moeder uit Curaçao voor de eerste keer mee naar de Gay Pride!”

Het is Queer & Pride tijd in Amsterdam, traditioneel begin augustus. Bij het Homomonument in Amsterdam blikken drie Caribische gays terug op hun eigen coming-out op de eilanden. Ook hebben ze tips voor jongeren die nog niet zo ver zijn.

Homomonument (Sam Jones productions)

Eduard en Millie zijn van Bonaire gekomen om in Nederland te studeren. Ze kennen elkaar nog van de kleuterschool. Claudio kwam zo’n tien jaar geleden van Curaçao om geneeskunde te studeren.

 

 

 

‘De Pride is meer dan feesten’

“De Pride is meer dan feesten,” zegt Claudio. Hij had vroeger een sportschool en werkt nu in de sales bij een adviesbureau. “De Pride is voor mij ook een protest tegen kleinheid en tegen jezelf terugtrekken. Het is een protest om op te staan.” De drie delen de ervaring dat homoseksualiteit vaak door omstanders wordt geproblematiseerd.

‘You are not the problem’

“Het probleem ligt niet bij jou,” zegt Millie. “Maar bij de mensen die je veroordelen en neerkijken op mensen die een andere geaardheid hebben. You are not the problem!”

 

Millie & Eduard
(Sam Jones Productions)

Coming out
Eduard is blij dat nu ook op zijn eiland, Bonaire, dit jaar voor de eerste keer een Pride is georganiseerd.  “We zijn er nog niet. We gotta speak the truth maar het is wel een eerste stap.” Zijn coming-out op Bonaire leek ‘vrij gemakkelijk’. Hij nam zelf het initiatief om het zijn ouders en broertje te vertellen. Lastiger vond hij het om het aan anderen te vertellen. “Mensen zetten je gewoon in een box. Ze reageren met die schuine blik van ‘Waarom doe je zo?’

 

Claudio Fray (Sam Jones productions).

 

‘De Pride Bonaire is een eerste stap’

Tattoos
Eduard vond een goede manier om het te delen met zijn neven. “Om te connecten kan je het beste zoeken waarin je met elkaar overeenkomt,” ontdekte hij. Eduard heeft tattoos op zijn lichaam. “En geloof het of niet, een van mijn neven was tattoo artiest. Dus ik begon te praten en vroeg terloops: hoe zou je het vinden om een queer man bij jou langs zo komen voor een tattoo?” Dat brak het ijs en Eduard kon vertellen dat hij gay is. “Aan het einde vonden ze het toch gewoon oké.”

Acceptatie
Bij Millie werd er vroeger niet over gesproken. “Iedereen had een vermoeden dat ik anders was.” Nadat ze uit de kast was gekomen zei ze op 15-jarige leeftijd tegen haar vader: “Ik denk dat ik op meisjes val. Hij was geshockeerd, maar beetje bij beetje heeft hij het geaccepteerd.” Haar moeder vertelde ze het op 17-jarige leeftijd. “I am who I am. Ik kan het niet helpen dat ik op meisjes val. Maar ik heb het gevoel dat ze er nog steeds moeite mee heeft.”

‘Mijn vader was geshockeerd maar heeft het geaccepteerd’

Mindset
“Ik kropte het heel erg op,” vertelt Claudio terugblikkend op zijn coming-out. Je had niet de vrijheid om jezelf te zijn op Curaçao. “Ik had wel vrienden die het wisten en ik had geheime relaties. Vlak voordat ik naar Nederland vertrok, toen ik 18 jaar was, ben ik uit de kast gekomen voor mijn familie. Dat was een lastig proces. Maar ik had een mindset van: Fuck it. Ik ga gewoon verder.” Hij voegt eraan toe: “Ik heb veel met mijn moeder gesproken en we zijn helemaal naar elkaar toe gegroeid.”

‘Ik had geheime relaties’

Tips
Eén ding vinden ze alle drie heel belangrijk: communiceren. Claudio adviseert jongeren om op YouTube en Insta mensen te volgen die je inspireren. “Maar volg ook mensen die een andere mening hebben. Daardoor kan je ook werken aan je eigen identiteit en ontwikkeling”.

Hij vindt dat jongeren niet stil moeten blijven zitten. “Wees ook een activist; sta ergens voor. Want hoe meer je jezelf bent, hoe sneller je begrip kunt creëren.” Millie vindt het ook belangrijk dat je jezelf blijft. “If you want to come out, doe het op jouw tijd. Voel geen druk. Just accept yourself.”

‘Wees ook een activist, dan kweek je begrip’

Bekijk de leuke filmclip met Eduard, Millie en Claudio!

YouTube player