Interview met Shanelca Martha, een tevreden young professional in Bonaire.

De Curaçaose Shanelca Martha (‘Shany’) is bijna 5 jaar geleden naar Bonaire verhuisd. Dat deed ze als deelnemer van het Talent Ontwikkel Programma Bonaire (TOP). Ze wil er niet meer weg: “Bonaire heeft mij met open armen ontvangen; het is mijn thuis.” Een interview met een tevreden young professional die anderen oproept ook naar de eilanden te komen.

Shany
Zij omschrijft zichzelf als ‘een gezellige introvert’. Wij leerden haar kennen omdat ze stage bij WeConnect liep in 2017. Geen prater maar wel iemand die heel nauwgezet haar eindscriptie schreef en keurig afstudeerde die zomer van 2018. Ze rondde haar studie ‘Commerciële Economie’ af aan de Haagse Hogeschool en solliciteerde met succes bij TOP. Een maand later zat ze in het vliegtuig.

Afsturen in 2018.

Afval
Ze ging aan de slag bij Selibon, de afvalwerker van Bonaire en daar werkt ze nog. “Ik ben er begonnen in marketing & communicatie en sinds 2 jaar werk ik er als beleidsmedewerker. Dus ik geef advies en denk inhoudelijk mee. ” Ze leerde over de wereld van afval: hoe werkt scheiding, hoe kun je dat het beste doen, nu en in de toekomst? Ze is haar werkgever dankbaar voor de ruimte die ze kreeg om de Toptrainingen te volgen, ook onder werktijd.

Bonaire
Op Bonaire had ze zich niet echt voorbereid; ze kende het eiland niet zo goed: “Ik vond het fijn om dichter bij mijn familie in Curaçao te zijn. Maar Bonaire heeft mij positief verrast, het is er heerlijk rustig.” De ontwikkelingen op het eiland gaan snel en ze vindt het interessant om daar onderdeel van uit te maken.

Met collega’s van Selibon

TOP community
Als trainee word je onderdeel van de TOP Community; een groep young professionals die net als jij vanuit Nederland (of soms Aruba of Curaçao) in Bonaire zijn komen wonen. Je krijgt een mooi trainingsprogramma en diverse sociale activiteiten aangeboden. Belangrijk, zegt Shany: “Ik ga nog steeds met (oud) Toppers om, naast mijn collega’s en kennissen uit de Kerk. Je creëert een netwerk en wisselt kennis uit.”

 

Frisse blik
Ze vindt betrokkenheid van Caribische studenten en professionals uit Nederland belangrijk. “Iemand van buitenaf heeft vaak een frisse blik. We moeten het met z’n allen doen; wij kunnen het niet alleen in Bonaire.”

Braingain
Shany roept andere eilandskinderen op om zich ook op een van de eilanden te vestigen. Zij doet dat vanuit Bonaire en daar profiteren de andere eilanden van. Bijvoorbeeld: een goede afvalwerking, daar kan ook Curaçao van leren, zegt Shany. “Bovendien zijn hier echt veel carrièrekansen. Dus neem die stap. Laat zien dat je bereid bent om jouw kennis en ervaring in te zetten voor jouw eiland.”