Gena-Lee Vieira Pita op haar werkplek.

De 22-jarige Gena-Lee Vieira Pita heeft het naar haar zin bij het Ministerie van Economische Zaken & Klimaat. Daar loopt ze fulltime stage in het team Caribische delen van het Koninkrijk. Vanuit haar studie Bestuurskunde & Overheidsmanagement aan de Haagse Hogeschool rondt ze deze zomer haar derde jaar af. Ze is gedreven en wil graag haar steentje bijdragen aan wat ze noemt ‘mijn eilandje Curaçao’.

Een werkdag
Wat doet Gena-Lee op een werkdag? “We overleggen veel.” Legt ze uit. Meer praten dan schrijven dus? Dat laatste doet ze ook als ze agenda’s voor overleggen opstelt en notulen maakt. “Zo leer ik wat belangrijk is.” Haar begeleider bij het ministerie is Dimitri Verhoeven, een ervaren coördinerend beleidsmedewerker. “Ik word heel goed begeleid door hem en dat waardeer ik.”

“Ik wil iets betekenen voor Curaçao”

Taken
Officieel zijn Gena- Lee haar taken: het coördineren van de doetank die WeConnect heeft ingesteld bij het ministerie. Dat betekent het regelen van beleidsmedewerkers die de doetankers (Caribische studenten en young professionals) begeleiden bij het opstellen van adviesnota’s. Ook is ze betrokken bij wat heet ‘de landspakketten’; steunpakketten van de Nederlandse overheid om de economie van Curaçao, Aruba en Sint-Maarten te verstevigen. “Onze economieën moeten weerbaarder worden, zo is gebleken tijdens de Coronacrisis.”

“Onze economieën moeten weerbaarder worden, zo is gebleken tijdens de Coronacrisis.”

Neutraal
Het woordje ‘ons’ valt op. Vindt ze het een voordeel dat ze van Curaçao komt bij de uitvoering van haar taken? De snel pratende Gena-Lee valt even stil. “Ik probeer neutraal te blijven. Dus in een overleg luister ik vooral. Bovendien zijn feiten belangrijker dan een mening.” Het is soms ook een voordeel; dan kan ze collega’s van het team uitleggen waar een bepaalde reactie uit voortkomt.

“Ik probeer neutraal te blijven.”

Druk leven
Behalve de 36-urige werkweek bij het ministerie werkt de bestuurskundige ook het hele weekend bij Albert Heijn. Is er nog tijd voor een sociaal leven? “Ha ha jawel hoor, op vrijdagavond probeer ik iets leuks te gaan doen.” Komende week gaat ze ontspannen met vrienden: een weekje naar Italië.

Toekomst
Wijzend op de achtergrondfoto van haar laptop- een mooie foto van de Handelskade Curaçao- zegt ze beslist: “Ik keer terug naar Curaçao; of het nou over 10 of 15 jaar is. Misschien wel de politiek in met een partij die ik zelf ga oprichten.” Aan zelfvertrouwen geen tekort en dat wenst ze ook haar Caribische medestudenten toe: “Probeer gewoon bij een ‘hoge’ organisatie binnen te komen. Wees niet onzeker. Wij Yu di Kòrsou kunnen veel!”

“Wees niet onzeker”

————————————————————————————————————————

Contact opnemen met Gena-Lee? Dat kan!
Email:  genaleebetrian@gmail.com
Linked-In: https://www.linkedin.com/in/gena-lee-vieira-pita-3494341a6/

WeConnect doetank
WeConnect heeft een doetank ingericht in samenwerking met het ministerie van Economische Zaken & Klimaat. Deze doetank bestaat uit studenten en professionals uit Bonaire en Curaçao die in Nederland studeren en/of werken. Centrale vraag van de doetank is: hoe kan de economie van Bonaire diverser worden? En hoe kan een groter deel van de bevolking profiteren van de snelle economische ontwikkeling van het eiland? Het is de bedoeling dat de doetankers binnenkort hun adviesnota’s overhandigen aan minister Rob Jetten van Economische Zaken & Klimaat.
Een aantal doetankers.