Sebas bij het ministerie van VWS, zijn werkplek.

 Een veelzijdige Young Professional

De 31 jarige Sebastian Burgos Ramos is een ‘New Professional’. Want hij volgde, met succes, het New Professional Programma, een traineeprogramma van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in Den Haag. Aansluitend werd hij bij dat ministerie aangenomen als Beleidsadviseur bij de afdeling Zorg & Jeugd Caribisch Nederland. De in Aruba geboren Colombiaan die vloeiend vier talen spreekt is er op zijn plek.

Paradijs

In Aruba rondde hij zijn VWO af op Colegio Arubano. Achteraf vindt hij dat hij in een ‘tropical paradise’ woonde; de rust, het sociale leven, het zorgenvrije bestaan van een tiener. Thuis sprak hij Spaans met zijn ouders en broertje; Papiaments spreken mocht niet, dat deed hij maar buiten de deur. Hij groeide om met een grote Colombiaanse familie; oma’s, tantes en neefjes waren in de buurt.

Sebas op strand Aruba.
CSI

In 2012 kwam hij naar Nederland met het idee iets met forensisch onderzoek te gaan studeren. “Ik was verliefd op die CSI series op televisie en wilde dat ook.” Het werd Hoger Laboratorium Onderzoek (HLO) aan de Hogeschool Leiden. In zijn laatste jaar sloeg de twijfel toe; uren lang alleen in het lab, paste dat wel bij hem als sociaal persoon? Hij rondde zijn HLO keurig af en begon aan de studie Plantbiologie en Natuurlijke Producten aan de Universiteit van Leiden. Hij behaalde daar zijn master.

Zoektocht

Na zijn afstuderen probeerde Sebastian van alles; onder meer Finance Recruitment, een heel corporate werkomgeving waar iedereen strak in het pak zat en 60 uur per week werkte. “Daarna volgde een struggle; waar had ik nou voor gestudeerd, wat wilde ik echt?” Via zijn inmiddels flinke netwerk ging hij aan de slag bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Een bewuste tussenstap om even op adem te komen. Dat werkte.

New Professional Programma

Zijn CV belandde na een sollicitatie bij het Ministerie van VWS en hij werd gepolst voor het New Professional Programma; een traineeship van 1 jaar dat mensen die buiten de overheid werken de kans geeft om de stap te maken om ervaring binnen de Rijksoverheid op te doen. “Ik was heel blij met deze kans en uitdaging omdat ik diverse trainingen kon volgen over persoonlijke ontwikkeling en beleid. Verder was het een waardevolle ervaring om met trainees met een diverse culturele achtergrond mee te sparren en ervaringen te delen.”

Medicijnen

Bij het ministerie van VWS werkt Sebastian aan de dossiers Vaccinatie, Pandemische Paraatheid en Klimaat en dan helemaal gericht op Bonaire, Saba en Sint Eustatius, de BES eilanden. “Denk aan kamerbrieven schrijven, nota’s opstellen maar ook veel stakeholders spreken. “Ik werk nu bijvoorbeeld mee aan het opstellen van een overzicht van de vaccinatie landschap binnen de BES; denk aan rollen en verantwoordelijkheden zoals financiering, regie, uitvoering en logistiek.” De Corona epidemie heeft zeker bijgedragen aan een grotere alertheid op deze dossiers. In Den Haag maar ook op de eilanden zelf, legt Sebastian uit.

Sebas in Medellín, Colombia
Identiteit

Voor wie juicht hij bij een voetbalwedstrijd? “Ik ben opgevoed als een trotse Colombiaan met een Nederlands en een Colombiaans paspoort. Bij voetbal ben ik voor Colombia.” Hij memoreert de heerlijke sancocho die hij vroeger kreeg; een typisch Colombiaanse soep gevuld met rund of kip, aardappel, cassave en mais. Het gevoel van leven als een buitenstaander, dat kent hij vanuit Aruba en komt hem nu goed van pas, vindt hij. Het maakt hem wendbaar en flexibel.

Aruba

Ziet hij zichzelf teruggaan naar dushi Aruba? “Misschien ooit, maar niet nu want ik wil mijn carrière in Nederland opbouwen. Aruba is wel goed bezig om het landschap aantrekkelijker te maken voor young professionals.” Banenbeurzen gericht op de eilanden volgt hij niet. Maar wie weet, in de toekomst.

 

Sebas in Aruba
Tips

“Denk groot, daag jezelf uit. Lees veel, ontwikkel jezelf. Verdiep je ook in Nederland, laat jouw eiland een beetje los. Oefen jouw Nederlandse taal, vraag anderen om jou te corrigeren.” Hij vindt het best lastig om Nederlandse vrienden te maken maar benadrukt dat je open-minded moet zijn. “Nederland biedt jou veel kansen, maak daar gebruik van.”

Vind je het leuk om met Sebastian in gesprek te gaan?
Hij is bereikbaar via LinkedIn