Ik ben Christopher Willemse, vierdejaars student Media & Biologie in Amsterdam, geboren op Curaçao. Ik ben net terug van een superleuke uitwisseling naar Slovenië. Graag vertel ik je er meer over! Onderaan staan tips met praktische informatie. Want misschien wil jij óók tijdens jouw studie naar het buitenland.

Als scholier op de middelbare school wist ik al dat je tijdens je studie op uitwisseling kan naar een ander land. Voor veel Caribische studenten is de stap naar Nederland al erg groot, maar stiekem heb ik me altijd verheugd op een studie-ervaring buiten de Nederlandse grenzen. En het is me gelukt! Na drie jaar studeren in Amsterdam heb ik een semester gedaan in Ljubljana, Slovenië. Ik heb daar zes vakken gevolgd aan de Biotechnische Faculteit van de Universiteit van Ljubljana. Dat deed ik als onderdeel van mijn Bachelor Biologie aan de Universiteit van Amsterdam. In de vrijekeuzeruimte van je derde bachelorjaar kun je er namelijk voor kiezen mee te doen aan het Erasmus+ Exchange-programma. Het doel van de uitwisseling is dat je in het buitenland studeert en je communicatieve, interculturele en taalvaardigheden verbetert en “soft skills” opdoet.

 

Het centrale Prešeren Plein van de hoofdstad Ljubljana met een brug over de Ljubljanica Rivier en het Ljubljanski Kasteel linksboven op de Heuvel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaart met interrailroute van Amsterdam naar Ljubljana.

Van Amsterdam naar Ljubljana

In Nederland begint het eerste semester al in september, maar in Ljubljana zou het semester pas in oktober (2022) beginnen. Hierdoor had ik eigenlijk een hele lange zomervakantie en daar heb ik meteen van geprofiteerd! Ik besloot in september binnen twee weken te interrailen naar Ljubljana. Mijn reisroute bestond uit de volgende bestemmingen; Amsterdam – Berlijn – Praag – Wenen – Boedapest – Ljubljana. Het waren mijn eerste solo-reisjes naar steden en landen waar ik nog niet eerder ben geweest. Het was een goed begin van mijn uitwisseling!

 

Drama in Ljubljana

Toen ik eenmaal aankwam in Ljubljana had ik nog een week voordat mijn semester begon. Ruim op tijd zou je denken … Maar ik moest toen nog op zoek naar huisvesting. Ik besloot voor een week een hostel – met twaalf op één kamer – te boeken en ging als een gek opzoek. Je zou het niet geloven, maar na zeker vijftien keer te zijn afgewezen en eigenlijk alle moed te hebben opgegeven, vond ik op de laatste dag van mijn hostel-verblijf een kamertje. Ik kon de volgende dag meteen intrekken en ontmoette mijn huisgenoten die ook op uitwisseling waren. Het was een behoorlijk avontuur, maar mijn huisgenoten Ruhat (Duits-Koerdisch) en Jackson (Amerikaan) zijn uiteindelijk mijn beste vrienden geworden in Ljubljana.

Met mijn huisgenoten Jackson (links) en Ruhat (rechts) op een huisfeestje in Ljubljana.

 

Een ervaring rijker

Wat Slovenië naar mijn mening een topbestemming maakt is haar centrale ligging in Europa. Zo ben je binnen een paar uur al in Italië in het Westen, Oostenrijk in het Noorden, Hongarije in het Oosten en Kroatië in het Zuiden. Als Caribische student die nog niet veel gereisd heeft door Europa, zou ik Slovenië hierdoor echt aanraden. Hoewel nieuwe ervaringen opdoen en vrienden maken belangrijk – maar vooral ook heel leuk – zijn op de uitwisseling moet je natuurlijk óók studeren. Vooraf aan de uitwisseling heb ik zes Engelstalige vakken (30 studiepunten) gekozen en heb ze allemaal gehaald. De universiteit is klein en persoonlijk wat de overstap niet al te intimiderend maakt. Verder organiseert de vereniging voor de uitwisselingsstudenten “ESN” wekelijkse uitjes en activiteiten waardoor je het land op veel manieren leert kennen. Zo heb ik meegedaan aan stadswandelingen in Ljubljana en mooie hiketours buiten de stad.

 

Een ESN-Hiketour in het natuurgebied Rogla in het Noordoosten van Slovenië.

Ik ben sinds februari weer terug in Amsterdam en kan met trots zeggen dat ik mijn uitwisseling in Ljubljana succesvol heb afgerond!

 

Erasmus uitwisseling
Ook geïnteresseerd in zo’n uitwisseling tijdens je studie?
Zoek dan eerst naar het Erasmus+ Exchange Programma via je onderwijsinstelling en bezoek de Erasmus+ website.

 

 

Met een grote groep uitwisselingsstudenten staan we bij het Bled meer in Slovenië.