‘Er zijn positieve ontwikkelingen in Bonaire op het gebied van acceptatie’

Dat zegt Robert Yglesias-Wester, sinds kort bestuurslid bij EQBonaire, een belangenorganisatie voor de LGBTQI+ Community op Bonaire. Robert gaf onlangs een workshop aan jongeren op het eiland over thema’s als discriminatie en uitsluiting. Hij is aangenaam verrast door de belangstelling en openheid van de jongeren.

Hij is na járen terug op zijn eiland; de plek die hem gevormd heeft tijdens zijn tienerjaren en waar hij helemaal tot rust komt. Na onder meer Aruba, Nederland, Duitsland en China vindt hij in Bonaire zijn thuis. Per 1 februari is Robert zijn tweejarig werk- en leertraject gestart als trainee van het TOP Traineeship Bonaire. “Ik ben heel dankbaar voor deze kans; het voelt als thuiskomen.”

“Mijn coming-out was een drama”

Familie
Robert (38 jaar) is getrouwd met een Venezolaanse man, met wie hij vijf jaar in Aruba heeft gewoond. Na veel gedoe is de verblijfsvergunning in Bonaire zo goed als rond. Zijn echtgenoot woont tijdelijk bij Robert zijn ouders op het eiland. “Ik heb mijn moeder moeten bijscholen of veel moeten leren over geaardheid en de LGBTQIA+ gemeenschap, maar nu is ze helemaal om en dol op mijn man!

Hand in hand
Dat was niet vanzelfsprekend, zo benadrukt hij. “Mijn coming-out was een drama en kostte mij 10 jaar. Mijn hele omgeving was ingesteld op mijn hetero zijn. Ik zag er mannelijk uit, deed mannelijke dingen en had vriendinnen. ” Nu hij terug is op het eiland, ziet hij positieve veranderingen. Zo voelt hij zich zeker genoeg om openlijk met zijn man hand in hand door Kralendijk te wandelen.

“De tienerjaren zijn heel vormend”

Voorlichting
De workshop die hij gaf namens EQ stond in het teken van discriminatie en racisme. Met vijf tieners ging hij in gesprek. “We hebben mooi illustratiemateriaal voor ze gemaakt en openlijk met elkaar gesproken over waarom homoseksualiteit geen keuze is.” Het zou goed zijn, zegt Robert, als er meer voorlichting op scholen zou komen. “De tienerjaren zijn een heel vormende leeftijd, juist dán moet je erover geïnformeerd worden.”

“Er zou meer voorlichting op scholen moeten komen”

Community
Vanuit belangenorganisatie EQ zou hij graag de activiteiten uitbreiden. “Een movienight, een pubquiz, een speurtocht; echt een community creëren!” Hij is zich ervan bewust dat acceptatie tijd nodig heeft: “Ook jouw omgeving moet wennen aan verandering, niet alleen jij als individu.”

Werk
Bij zijn werkgever Raad Onderwijs Arbeidsmarkt (ROA) voelt hij zich helemaal geaccepteerd. “We zijn hier om jou te helpen in jouw ontwikkeling” zeiden ze tegen mij. Ook tijdens de trainingen die onderdeel zijn van het TOP traject ervaart hij een leuk en betrokken team.

“Wees jezelf, dat is de kern”

Tips
Tot slot, zijn advies aan jongeren die dit lezen en mogelijk worstelen met hun geaardheid. “Wees jezelf, dat is uiteindelijk toch de kern.” Hij kijkt terug op zijn eigen moeizame zelfacceptatie, wijzend op het dubbelleven dat hij leidde. “Altijd onder een andere naam op sociale media en uitgaan in een stad honderden kilometers van mijn woonplaats.” Treffend verwoordt hij in het Engels: “The world would like to change you, but be yourself and change the world.”

==================================================================

 

EQ Bonaire
EQ Bonaire is een belangenorganisatie die de belangen behartigt van de LGBTQIA+ community en daarnaast ook sociale activiteiten organiseert in Bonaire. EQ is te vinden op Facebook en
Instagram.