Ze is een harde werker, de Arubaanse Claire Dumfries. Met veel inzet, discipline en een goede aanpak haalde ze haar 60 studiepunten in één keer. Met haar propedeuse Farmaceutische Wetenschappen (Vrije Universiteit) op zak rondt ze zo haar eerste jaar af in Nederland. Van Amsterdam is ze gaan houden:
“Ik kende er niemand en voel mij er nu echt thuis.”

Wonen
De 19-jarige Claire woont alleen in een appartementje aan de Zuiderzeeweg. Dat is een complex van containerwoningen waar veel Arubaanse studenten wonen. “Het is er gezellig; een van mijn vriendinnen woont er ook en we eten vaak samen.” Boodschappen doen en haar studio schoonmaken, dat doet Claire in de weekenden. Zodat er door de week genoeg tijd overblijft voor studie en andere zaken.

Sociaal
Wat haar hielp om de eerste maanden door te komen; veel mensen leren kennen. “Ik heb meegedaan aan de introweek van mijn universiteit, de VU. En ik ben lid geworden van een studievereniging.” Natuurlijk is het soms wennen en past niet alles bij haar; “Bij borrels waar veel gedronken of gerookt wordt, daar moet ik mij soms aanpassen door cultuurverschil.”

Met vriendinnen!

Studiekeuze
Ze ging methodisch te werk bij het zoeken van een geschikte studie. Met een voorliefde voor haar en make-up deed ze online research en zocht zij al chattend contact met ouderejaars studenten. Haar Surinaams-Haïtiaanse vader werkte in de medische wereld, haar Nederlandse moeder werkt in de GGZ in Aruba. “Dus de keuze voor mijn studie kom echt van mijzelf.”

Hulp vragen
Best een lastige studie, Farmaceutische Wetenschappen, zeker als je niet een supertalent hebt voor wiskundige vakken. “Ik stelde veel vragen tijdens werkcollege of schakelde studiegenoten in. Ook YouTube hielp; filmpjes kijken en net zo lang oefenen tot ik het haalde!” lacht Claire opgelucht. Ze is opvallend bescheiden over zichzelf en noemt zichzelf ‘niet de slimste, maar wel een harde werker’.

Treinen
Claire heeft een 3 jaar oudere zus die in Arnhem studeert en ze zoekt haar regelmatig op. Sowieso heeft ze op haar mobiel een indrukwekkende lijst van steden bijgehouden die ze bezocht heeft; Gouda, Breda, Nijmegen en zelfs Enschede, een stad in het oosten van het land, een dikke twee uur met de trein vanuit Amsterdam. “Gewoon doen, het is zo leuk om méér van Nederland te zien!”

Aspirine maken
Het leukste vak vindt ze tot nu het practicum. Dan gaan studenten echt het lab in met een witte jas. “We maken dan in een dag bijvoorbeeld aspirine. Dan moet je materiaal fijnstampen met een vijzel. Je werkt in een team en aan het eind van de dag heb je direct resultaat.” Ook leren over zaken als marketing en communicatie binnen de Farmaceutische industrie ervaart ze als zinvol.

Aruba
Ze heeft veel zin om deze zomer even drie weken naar Aruba te gaan. Haar moeder te zien, met wie ze close is. “Ik ben er trots op dat ik Arubaan ben en dat draag ik uit hier in Nederland.” Dat is dan ook haar tip; blijf jezelf maar wees wel belangstellend naar andere mensen. “Ga uit jouw comfortzone”.

Dat doet Claire ook op 24 augustus als ze een zaal voor mensen toespreekt. Op de jaarlijkse ontvangst van de nieuwe lichting studenten in Amsterdam zal zij haar ervaringen delen. “Best spannend maar het komt goed!”.

Kom je ook in Amsterdam studeren? Meld je aan voor deze bijeenkomst via deze link. Let op: dit is alleen voor studenten. Bon bini!

Claire kun je vinden op Linked-In. En komende weken in Aruba maar dan houdt ze even vakantie😊

Op de Zuiderzeeweg, studentencampus, zomer 2022.