‘Op het VWO wist ik al meer te willen zien dan alleen Nederland’
Richard Pols
De aanstaande ‘international student’ Richard Pols (21 jaar) is derdejaarsstudent aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hij doet een dubbelstudie Economie en Recht. Richard is op Curaçao geboren en ging naar de middelbare school Radulphus College. In de vijfde klas van het VWO begon hij zich al te oriënteren op studies in Nederland. Het was ook in deze tijd dat hij geïnteresseerd raakte in een studie ervaring buiten de Nederlandse grens. “Voordat ik ging studeren keek ik al in brochures over de buitenlandse studie mogelijkheden.” In het vierde studiejaar komen zijn wensen eindelijk uit; Richard Pols gaat op exchange naar Singapore.
Het is super gaaf nog meer van de wereld te zien.
Van Seoul naar Singapore
Op de universiteit is het mogelijk tijdens de vrije keuzeruimte in het derde jaar in het buitenland te studeren. Met een dubbele Bachelor studie kan je zelfs voor beide opleidingen naar het buitenland, legt Richard uit. “Je hebt dus eigenlijk twee kansen om in het buitenland te studeren.” En dat kwam Richard heel goed uit. Hij zou namelijk eerst voor de Bachelor Economie naar Seoul in Zuid-Korea gaan. Maar door het Coronavirus werden bijna alle buitenlandse studie programma’s in 2021 geannuleerd. Inmiddels heeft Richard zijn Economie traject bijna afgerond. Hij gaat nu voor de vrije keuzeruimte van de Bachelor Rechten naar Singapore.
Richards aanmeldprocedure
De meeste Wo-studenten die in het buitenland willen studeren schrijven zich in voor een exchange programma. Meestal zijn dit Global Exchange programma’s voor universiteiten wereldwijd of het Erasmus+ programma voor universiteiten binnen Europa. Toch heeft Richard het op een andere manier gedaan. “Ik heb me vanuit mijn Rechten faculteit aangemeld voor een exchange naar Singapore.”
Richard vertelt dat de faculteiten op de Erasmus Universiteit eigen partneruniversiteiten hebben waarmee exchange programma’s worden georganiseerd. De bedoeling is dat Richard 30 studiepunten aan vakken volgt aan de National University of Singapore.
Het is leuk om vakken te volgen die niet aan je thuisuniversiteit worden gegeven.
Keuzevakken in Singapore
Richard wil vakken kiezen waarmee hij met andere internationale studenten moet samen werken. Rechten aan de Erasmus Universiteit is voornamelijk een Nederlandse opleiding. Richard wil meer. Hij wil vooral een indruk krijgen van de juridische opleidingen in Azië. “We hebben vanuit het Nederlandse onderwijs op Curaçao en in Nederland een vrij Europese blik gekregen op de wereld.” Maar Singapore heeft een van de grootste havens van de wereld, en is een hoofdrolspeler voor handel en internationale zaken. “In Singapore zijn ze innovatief en goed ontwikkeld.”
Volgens Richard zullen in de komende jaren veel meer economische activiteiten verschuiven naar metropolen als Singapore. “Daarom is het belangrijk om ook kennis te hebben over de wetten in Azië.”