Jaritsa op Curaçao
Jaritsa op Curaçao

LOGRO

Deze gastblog is van Jaritsa Keteldijk. Zij werkt als wetgevingsjurist bij het Ministerie van Algemene Zaken in Curaçao. In haar blog vertelt Jaritsa over haar ervaringen; hoe is het om als young professional Nederland in te ruilen, eerst voor Bonaire en daarna Curaçao? Daar is ze ‘op haar billen’ geland. Lees haar tips! Want de overstap maken, een leuke baan vinden, jezelf blijven, dat is best een logro: een mooie prestatie.

Wijsheden
Integreren, aanpassen, inpassen, kat uit de boom kijken en de taal leren. Welke wijsheden heb ik niet voorbij horen komen voordat ik aan mijn reis naar het Caribisch deel van het Koninkrijk begon. Wat ben ik opgeschoten met deze wijsheden? Geen mallemoer!

Allochtoon
Terug naar het begin. Geboren en getogen in Nederland met Caribische en Surinaamse roots. Op z’n Hollands gezegd: een allochtoon. Bezig met het klimmen van de Young Professional carrièreladder maar dit vermoeide mij vanwege het (on)zichtbare racisme binnen de steeds verhardende maatschappij. Naast mijn carrière zette ik mij onvermoeibaar in voor werknemers die opgeslokt werden door geniepige werkgevers die graag misbruik maakten van hun personeel.

“In Nederland was ik op z’n Hollands gezegd: een allochtoon”

Jaritsa komt aan in Bonaire
Jaritsa komt aan in Bonaire

Ezels
Ik was klaar met Nederland en ik wilde mijn passie als wereldverbeteraar voortzetten buiten Nederland. Die kans presenteerde zich en binnen paar maanden tijd landde ik met een frisse blik, enthousiasme en boordevol energie op Bonaire. Maar zelfs de ezels waren niet voorbereid op mijn komst. De beloften en de verwachtingen liepen niet gelijk. Ik miste mijn vaste patronen van Nederland en op het werk werd ik tegengewerkt. De reden: ik was de slimste van de klas. Het klinkt wellicht bekend in de oren. De problemen werden niet opgelost en ik vluchtte naar Curaçao. Gelukkig een vlucht van maar liefst 15 minuten.

“Ik spreek steeds beter Papiaments, scheld als een piraat in het verkeer en haal adem”

 Billen
Nieuwe baan, nieuwe kansen. Op Curaçao landde ik niet mijn smoel zoals op Bonaire maar lekker op mijn billen. Ik nam de regie over mijn werk en leven in eigen handen. Op Curaçao begon mijn samensmelting binnen de samenleving. Ik spreek steeds beter Papiaments, scheld als een piraat in het verkeer en haal adem.

“Wees jezelf en hou er rekening mee dat mensen in een heel andere realiteit leven”

Aankomst in Curaçao.
Aankomst in Curaçao.

 Prullenbak
De beste wijsheid die ik heb meegenomen van een oud-collega is: je moet jezelf in een ander waardenpatroon kunnen verplaatsen. Gooi de termen integreren, aanpassen, inpassen in de prullenbak want je bereikt er niets mee. Wees jezelf en hou er rekening mee dat mensen in een heel andere realiteit leven. Wat niet inhoudt dat het slecht of goed is. Iedereen wordt in een andere omgeving geboren en getogen met bepaalde normen en waarden.

“Ben ik een wereldverbeteraar op Curaçao? Nahh, daar is het te warm voor!”