WeConnect manager Tanja Fraai
Per 1 april 2024 kunnen Caribische studenten een BSN nummer aanvragen vanaf de eilanden. Dat betekent dat ze niet hoeven te wachten tot ze in Nederland zijn. Dat scheelt tijd want meestal komen ze pas rond 1 augustus in Nederland aan. En dan moet er veel tegelijk. Een BSN nummer opent veel deuren. Je hebt het bijvoorbeeld nodig om een bankrekening te openen, verzekeringen te regelen en je in te schrijven bij een huisarts. Basisdingen dus!

Dat scheelt weer in het ‘landen’ in Nederland, zegt WeConnect manager Tanja Fraai. Zij was te gast bij Radio 1 (programma Nieuwsenco) op 1 april. Tanja legt uit waar studenten nog meer aan moeten wennen, eenmaal in Nederland: “Nederland is groot en sommigen studenten komen hier voor het eerst. Het openbaar vervoer (trams, treinen), dat is allemaal nieuw voor ze. Net als de taal; voor velen is Nederlands niet de eerste taal.”

Het ministerie van Binnenlandse Zaken & Koninkrijksrelaties heeft het aanvragen van het BSN nummer mogelijk gemaakt. Dit gebeurde mede op aandringen van de Nationale Ombudsman. In 2020 verscheen dit belangrijke rapport van de Ombudsman. ‘Kopzorgen van Caribische studenten‘.

Beluister het leuke radiofragment (7 minuten) hier: https://www.nporadio1.nl/fragmenten/nieuws-en-co/7c28513c-d70b-4594-a962-a87b8f65cb93/2024-04-02-studenten-uit-caraibisch-gebied-krijgen-bsn-nummer-voor-vertrek-naar-nederland