“We zetten Bonaire op de kaart”

Het is onmogelijk om niet enthousiast te worden van Emma van Wijngaarden. Een paar intelligente ogen kijken mij aan via de zoom. Een hectische week voor haar want vandaag is de laatste dag van haar stageperiode bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Haar eiland Bonaire vooruit helpen, dat was en is haar missie. Ban p’ei!

RVO
Vanaf februari liep ze stage bij RVO. Vanuit huis, want vanwege de Corona maatregelen was het RVO kantoor in Den Haag no-go. Met haar blonde haar en blauwe ogen zou je het niet zeggen maar hier zit een Yu di Kòrsou, opgegroeid in Bonaire. Op haar zestiende kwam ze al naar Nederland met een middelbare schooldiploma onder de arm. “Ik ben in 4 VWO gestopt met de klassieke middelbare school en heb in één jaar online mijn diploma gehaald aan een Amerikaanse onderwijsinstelling. “Alles gaat snel bij Emma; leren, denken en praten.

Wegwijs
Ze begon met ‘International Business’ aan de Fontys Hogescholen in Eindhoven. Daar woonde haar familie en ze trok in bij haar tante. “Zij heeft mij wegwijs gemaakt in Nederland. Ik wist niets, bijvoorbeeld dat jij jouw hand op moet steken om de bus aan te houden bij een halte. Géén idee.” Lacht Emma.

Internationaal
De internationale context van de studie beviel haar meteen. Ze voelde zich thuis bij de andere internationale studenten. Lekker -snel- Engels praten, andere culturen leren kennen en reizen. Iets anders dan de Hollandse studenten die hun sociale leven in een Brabants dorp bleven houden.

Culture shock
Een van haar beste vrienden was wel een Hollandse met wie ze per camper Europa verkende. “Voor het eerst zag ik bomen die van kleur veranderden, zo mooi. Maar ook een culture shock voor iemand van de eilanden.” Ze benoemt deze culturele verschillen om aan te geven dat het niet altijd meevalt, de overgang naar Nederland.

Bonaire Development Bank
Bij RVO concentreerde ze zich op de Bonaire Development Bank; een nieuw te ontwikkelen organisatie die de drempel voor ondernemers op het eiland lager moet maken. Idealiter een publiek-private samenwerking, vanuit Bonaire opgebouwd. Ze deed onderzoek naar de knelpunten en schreef een analyse met aanbevelingen. “Nederland is groot en ver weg, zeker voor een gemeenschap als die in Rincón. Het is lastig lobbyen vanuit Bonaire bij de ministeries. Het zou heel goed zijn als het Openbaar Lichaam Bonaire dit project ondersteunt.”

Trots
Ze is bijzonder trots op haar fellow-students; Bonairianen die in Nederland studeren, zich inzetten voor hun eiland, al dan niet verenigd via het BIT-Lab, WeConnect of een onderzoeksproject. “We zetten Bonaire op de kaart en dat is hard nodig. Met onze vaardigheden, enthousiasme en toegang tot internet moet het lukken. Misschien is dat mijn naïeve hoop als twintigjarige maar dat is echt mijn wens!”